El projecte Regensol+, impulsat per productors del Baix Llobregat i del Maresme, l’ADV Horta Baix Llobregat i el Departament d’Edafologia de la Facultat de Farmàcia i Ciències dels Aliments de la Universitat de Barcelona, té com a objectiu aprofundir en un model agrícola sense llaurat, conegut com a “Horta Sòl Viu”.

Aquest model es basa en l’aprofitament dels beneficis d’un sòl ric en matèria orgànica i en la millora de la seva fertilitat a través de la biodiversitat. Entre els principals beneficis, destaquen:
- Millora de la retenció d’aigua i de l’eficiència del reg.
- Millora de la sanitat del sòl i dels cultius.
- Afavoriment de l’arrelament de les plantes.
Els resultats del projecte han demostrat que és possible regenerar el sòl i augmentar-ne ràpidament el contingut de matèria orgànica mitjançant l’aportació de grans quantitats de restes vegetals llenyoses, procedents majoritàriament de la poda urbana.
Aquesta tècnica permet produir sense llaurar el sòl i sense fertilització nitrogenada, promovent alhora la fixació biològica del nitrogen. Un dels primers cultius que s’hi introdueix és el “carboniato”, varietat que tolera les condicions de baixa disponibilitat de nitrogen causades per les elevades aportacions de carboni.
Un cop regenerat el sòl, es duu a terme la sembra d’adob en verd i s’utilitza maquinària específica, com el Roloflex i el StripTill, que faciliten la sembra i la plantació sobre la coberta vegetal aixafada.
El proper 7 de maig es podrà conèixer de primera mà la implementació d’aquestes estratègies en una parcel·la experimental del projecte Regensol a Viladecans.