Tomàquet

El tomàquet del Baix, procedent de terrenys salins, propers al mar, es cull en el punt òptim de maduració, sense perill que es faci malbé amb el transport. La qualitat resultant és un tomàquet d’aroma i sabor intensos i agradables al nostre paladar.
Informació nutricional
El color vermell característic del tomàquet es deu a la presència de licopè, un pigment que abunda en el tomàquet madur i que té un alt poder antioxidant. Els efectes protectors d’aquest carotenoide són reforçats per la presència de vitamina C, que, juntament amb les vitamines A i E, actuen de forma beneficiosa sobre el nostre sistema immunològic i protegeixen l'organisme gràcies a la reducció de l’efecte nociu dels radicals lliures. A més, a causa de l’alt contingut en potassi i escàs en sodi, el tomàquet és considerat un aliment amb efecte diürètic i, per tant, beneficiós per a l’eliminació d’un excés de líquids i de toxines. Valors nutricionals (per 100 g) Aigua: 94 g; Proteïnes: 1 g; Lípids: 0 g; Hidrats de carboni: 4 g; Fòsfor: 27 mg; Calci: 13 mg; Ferro: 0,5 mg; Potassi: 244 mg; Vitamina A: 1.200 UI; Vitamina C: 21 mg; Vitamina E: 0,9 mg; Calories: 14 kcal.
Aptituds gastronòmiques
El tomàquet és una de les hortalissa més versàtils a la cuina. És habitual menjar-lo cru en amanides, tant com a ingredient principal i acompanyat de formatge i olives, com donant un toc de color a les amanides d’enciam. Però també se sol cuinar al forn, farcit i gratinat o escalivat; a la planxa o fregit. Si el voleu pelar, feu una incisió en forma de creu a la base i submergiu-lo uns segons en aigua bullent i tot seguit en aigua amb glaçons. La pell es retirarà llavors molt fàcilment.
Temporada
Maig , Juny , Juliol , Agost , Setembre , Octubre , Novembre , Desembre

 

 

TORNAR