Setmana Bio per l'alimentació ecològica a Cornellà de Llobregat

 

Data d'inici
Data final

 

Alumnes de 10 centres de la ciutat de cornellà i un de Sant Joan Sespí planten  la col paperina amb els avis/àvies que tenen hort municipal per a treballar conjuntament en un projecte pioner

A l'Escola Anselm Clavé i a l'Escola Mediterrània de Cornellà, que en van ser la prova pilot el curs anterior, se li han sumat altres centres de Cornellà com l’Escola l’Areny, Antoni Gaudí, Jacint Verdaguer, Dolors Almeda, Betània i els Instituts Francesc Macià, Esteve Terradas i Illa i Miquel Martí i Pol. I de Sant Joan Despí, l’Escola Sant Francesc d’Assís. Aquest projecte educatiu compta amb la col·laboració amb el convivium Slow Food Garraf-Penedès i de l’Ajuntament de Cornellà.

Aquest projecte, anomenat  Escola amb Projecte Psicoeducatiu Km0/Slow Food Education Network, té com a objectiu promoure i desenvolupar l’educació alimentària i ambiental, tot introduint la sensorialitat i el gust com a punt de partida, perseguint els valors de proximitat, sostenibilitat i l’aprofitament alimentari. Alhora, persegueix la prevenció de trastorns alimentaris.

Aquests 11 centres han rebut la llavor de la Col Paperina amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornellà i amb el guiatge de l’avi de cada escola han plantat les llavors. Aquest 19 d’octubre hi haurà la presència de l’Albert Bou, pagès del Parc Agrari del Baix Llobregat, qui cedeix el planter de la Col Paperina, una espècie de col recuperada que forma part del Baluart de l’Arca del Gust de Slow Food.

Aquest dia, a petició del Departament d’Agricultura, qui serà present en aquest acte, es plantarà el Bròquil de Santa Teresa una espècie que acaba de ser incorporada al catàleg per ser ja comercialitzada. El mateix pagès de Can Coracero ens ha cedit també aquest planter.

Les onze escoles n'entregaran una part de les llavors als avis i àvies dels horts urbans municipals de l'Ajuntament de Cornellà. La resta anirà a l'hort de l'escola i als pagesos que col·laboren en el projecte que formen part del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Les cols que naixeran gràcies als/les pagesos/es i revaloritzades pels infants, seran cuinades per cuiners i cuineres de renom com Valentí Mongay, l'Ada Parellada, Sergi de Meià, Albert Mendiola, Marc Esteve, Xavier Llanos, Jose Manuel Parrado, Eva Davo i Diego Borja, Pep Salsetes, entre d’altres.

Aquest projecte que ha començat a desenvolupar-se a Cornellà s’ha presentat a nivell mundial, a través de Slow Food Internacional aquest 23 de Setembre a Turín i ha estat escollit pel País Basc, Mallorca i Navarra  per ser compartit entre comunitats en el Simposi de professorat de Escuelas en Red al CENEAM. Es pretén fomentar les actituds de curiositat i respecte pel menjar. Tot entrenant els sentits, vol convidar a comprendre les relacions del menjar amb el medi ambient, la salut i la cultura. També vol ajudar a valorar els productes locals i tradicions i els seus productors, la cultura gastronòmica de la zona, tot incloent l’alumnat, les seves famílies i la comunitat educativa.

 

9h: recepció al CASTELL DE CORNELLÀ (cruïlla dels carrers Mossèn Jacint Verdaguer y Marcelino Menéndez y Pelayo)

  •  9-9,05h: presentació de Claudio Carmona
  •  9,05-9,20h intervenció de Anna Raventós
  •  9,20-9,40h intervencions dEduardo Aguinaco y Meritxell Montserrat

Representants dadministracions

  •  Eduardo Aguinaco, diputat foral dÁlava (i acompanyant)
  •  Meritxell Montserrat, regidora deducació de Vilafranca del Penedès
  •  Parc Agrari del Baix Llobregat (Helena Perxacs, gerent, i un tècnic)
  •  Conselleria dAgricultura de la Generalitat: representant tècnic de Producció Agrària
  •  Diputació de Barcelona (Anna Roig, tècnica d’educació)
  •  Inspecció dEducació de la Generalitat (Daniel Arroyo)

Representants dSlow Food

Representants de lajuntament de Cornellà

  •  Claudio Carmona (regidor  de Polítiques Mediambientals) i tècnics
  •  Lidia Gómez (regidora dEducació) i tècnica
  •  Joana Piñero (regidora de Salut) i tècnica

Anna Raventós (professora promotora del projecte)

10h: HORTS Josep Pidelaserra Llach (carrer del Rugbi)

  •  10,00h Presentacions (alumnat, professors, agricultors, cuiner…) a càrrec dAnna Raventós
  •  10,05h Parlaments
  •  Entrega del planter a 25 alumnes i plantada corresponent
  •  Taller de cuina de la col paperina i tast posterior
  •  11,30h fi de lacte
  •  Altres assistents
  •  Albert Bou (agricultor que cedeix el planter de la col)
  •  Agricultors dels horts
  •  Cuiner (J.M. Parrado)
  •  Forn Massana
  •  Alumnes i professorat (4 alumnes i 2 mestres de cada centre)

En cas de pluja, adaptaríem i simplificaríem aquesta part de l’acte per fer-lo al Parc Esportiu Llobregat (PELL) de lavinguda Baix Llobregat.

 

Compartir a:

Share icon

 

TORNAR