Caqui

El caqui (Diospyros kaki), del japonès kaki (i en castellà palo santo), és una fruita tropical que pertany als arbres la família de les ebenàcies. L’arbre, que té el mateix nom que el seu fruit, és caducifoli, de flors groguenques, de capçada arrodonida i de fins a 12 metres d’alçada. El fruit és una baia rodona, semblant a un tomàquet i amb el calze enganxat. Pot ser astringent per la presència de taní. En aquest cas el fruit necessita una maduració completa a l’arbre. Per contra, altres caquis no són astringents, per la qual cosa la maduració es donarà després de la collita. La polpa és gelatinosa com una melmelada en algunes varietats, mentre que en d’altres és consistent i dura com per menjar-lo amb forquilla i ganivet. El seu gust dolç i suau recorda una barreja entre préssec, albercoc i pera.
Informació nutricional
Amb un elevat contingut d’aigua, el caqui compta amb una quantitat important d’hidrats de carboni en forma de fructosa i glucosa. Això fa que l’aportacioó de calories segui elevada en comparació amb altres fruites. En el caqui destaca el contingut en provitamina A, beta carotè responsable del color d’aquesta fruita i precursor de la vitamina A. Aquesta vitamina és essencial per mantenir una visió saludable, per al bon estat de la pell i el cabell, les mucoses i els ossos, i per al bon funcionament sistema immunitari. També és important el contingut en vitamina C que intervé en la formació del col•lagen, els ossos, les dents i els glòbuls vermells i afavoreix l’absorció de ferro dels aliments i la resistència a infeccions. A més, tant la vitamina A com la vitamina C tenen una efecte antioxidant remarcable i, per tant, rejovenidor. El potassi destaca entre els minerals que conté aquesta fruita. És necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a una activitat muscular normal, intervenint també en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl•lula. Valors nutricionals (per 100 g): Hidrats de carboni: 16 g; Fibra: 1,6 g; Potassi: 190 mg; Magnesi: 9,5 mg; Provitamina A: 158,3 mcg; Vitamina C: 16 mg; Àcid fòlic: 7 mgc; Energia: 65,6 kcal.
Aptituds gastronòmiques
Tot i que el caqui es pot emprar per a l’elaboració de pastissos, flams, púdings, begudes, batuts, gelats i confitures, entre d’altres, el més recomanable per gaudir plenament el seu sabor i textura és consumir-lo en fresc. Com que hi ha varietats que es caracteritzen per tenir textures de la polpa ben diferents, els caquis es poden consumir frescos de dues maneres: el de polpa tova, amb tacte melós i collit madur, es menja amb cullera; el de polpa dura, madurat després de la collita, es menja amb forquilla i ganivet.
Temporada
Setembre , Octubre , Novembre

 

 

TORNAR