Catalunya no disposa de prou terres per ser autosuficient en termes alimentaris. De fet, amb la superfície agrícola que té actualment, el país només podria alimentar un 44 % de la seva població amb aliments produïts al territori.
En els darrers seixanta anys, la província de Barcelona ha perdut el 40 % de la superfície conreada. Concretament, s’han perdut 120.500 hectàrees de conreus, de les quals el 40 % s’han convertit en espais urbanitzats i el 60 % en boscos.
La masia Can Comas, Centre d’informació i gestió del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, va acollir ahir la presentació de la publicació de la Diputació de Barcelona, “Alimentem Barcelona”, la primera guia pràctica per ajudar els ens locals que desitgen proveir la seva població amb productes de proximitat.
L’objectiu de la publicació és contribuir a la construcció i la posada en marxa de sistemes alimentaris més sostenibles, segurs i saludables que exerceixin un paper central en l’estructuració del territori i la connexió del camp amb els pobles i ciutats.
A qui s’adreça ‘Alimentem Barcelona’?
• Als pobles i ciutats que vulguin iniciar el procés per avançar cap a un sistema alimentari més saludable, segur, sostenible, proper i inclusiu.
• A totes aquelles persones, ja siguin pageses, consumidores, cuineres, etc., que tinguin un paper a jugar en la transformació de la cultura alimentària del seu poble o ciutat.
Els coautors de la publicació han estat: Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural; Josep Montasell, cofundador i primer director del Parc Agrari del Baix Llobregat, i Anna Roca, professora a la Universitat de Girona i consultora de projectes de dinamització agroalimentària.